Mi a Countdown ?

Idő van.

A 2020-as esztendő egy különleges pillanat volt az emberiség történetében. Generációk sora nőtt fel abban a tudatban, hogy az életünk nem változhat olyan drámai mértékben, mint ahogyan tavaly megtapasztaltuk. Kiderült, hogy a világunk igenis megállítható. Ez mindannyiunk életében gyors változásokat és jelentős korlátozásokat hozott. Mi pedig igyekeztünk alkalmazkodni, fogadkoztunk, hogy a jövőben majd másként cselekszünk.

Ezekre a fogadalmakra érdemes odafigyelnünk, főleg most, amikor túlélési üzemmódunkat felváltja az "új kezdet". Az önfenntartás és a rövidtávú célkitűzéseink újra prioritásokká válnak, mi pedig a jól ismert, kényelmes automatizmusaink csapdájába kerülve semmin sem változtatunk.

A bizonytalanságról és a saját korlátainkról való közös emlékezetünk a koronavírusnak köszönhetően egy globális és mégis személyes tapasztalással gyarapodott. Fokozottan érzékenyebbek lettünk, miután saját magunk is átéltük, hogy ezek a nem várt dolgok valójában velünk is megtörténhetnek. Jelentős morális dilemmákkal kellett szembenéznünk, és megtapasztaltuk, hogyan esnek szét szokásos rutinjaink és viselkedési mintáink. Vajon nyitottabbak vagyunk-e arra, hogy újragondoljuk a világunkhoz való viszonyunkat? És ha igen, akkor újratervezzük-e a jövőbeli igényeinket? Tudunk-e élni a lehetőséggel, és magunk mögött hagyni az egyébként is korlátozó és destruktív rövidtávú perspektívákat? Ha a válasz igen, akkor a rendszerszintű nyomás ellenére is képesek leszünk új terveink készítésekor – a negyedéves eredményeken túl – az egyén, a közösség és a civilizációk útjait együttesen is figyelembe venni.

A jelenlévő jövő

Hogy milyen lesz a társadalmunk, a világunk holnap, azon múlik, mit teszünk meg ma – most sokkal inkább, mint eddig bármikor. Számít, hogy hogyan, milyen gyorsan, és milyen hatékonyan cselekszünk. Találhatunk-e humánus és a bolygónk sebeire gyógyírként szolgáló megoldásokat? Olyanokat, amelyek nem csak tudományos megközelítésen alapszanak, de kultúráink, szokásaink, élethelyzeteink sokféleségét, és bioszféránk biztonságát is figyelembe veszik. "Ha olyasmire vágysz, amid még sosem volt, akkor valami olyat kell tenned, amit még soha nem tettél" – mondta Thomas Jefferson. A kérdés végső soron az, hogy képesek vagyunk-e egy átfogó és gyors változás végrehajtására. Mely dolgainkat és szokásainkat leszünk képesek hátrahagyni? Mi alapján állítjuk fontossági sorrendbe feladatainkat? Milyen lehetőségeink vannak és milyen megoldások váltak már elérhetővé? Hogyan lehetne mindezeket helyzetünkhöz és igényeinkhez igazítani? Abban hiszünk, hogy jobb ma szembenézni a jövőnkkel, semmint várni a csodára. Ne legyünk a saját magunk teremtette körülmények áldozatai, váljunk inkább sorsunk alakítójává!

A növekedésen túl

"Növekedés" és "sebesség" szavainknak mágikus ereje van. Olyannyira, hogy gyakran minden mást alájuk rendelünk. De valóban a növekedés lenne az egyén és a közösség értékteremtésének lehető legjobb és legteljesebb fokmérője? Mi történne, ha a növekedés helyett a fejlődést és a fenntarthatóságot választanánk? Ha prioritási listáinkon a jólét megelőzné a teljesítményt? A már nem használt dolgainkra erőforrásként, és nem hulladékként tekintenénk? Ha az oktatás minden generáció számára a lehetőségek hihetetlen tárháza, és nem csak egy kikerülhetetlen teher lenne? És végül: mi lenne, ha a győztesek és vesztesek sorát eredményező, sehová sem vivő, zéró összegű játszmáinkat képesek lennénk magunk mögött hagyni?

Minden pillanatban

Tény, hogy a klímaválságot nem tudod egymagad megoldani – de nélküled nekünk sem megy. Az ökológiailag fenntartható gazdaság sem magától jön létre. Mindannyiunkra szükség van. Különösen, mert jelenleg nem látszik olyan megoldás, amitől egyszerre minden megjavulna. Érdemi részvételre és hosszútávú elkötelezettségre van szükség az egyén, a közösségek, és a társadalom szintjén is. Pont ezért a legjobb pillanat mindig épp most van, hogy elkezdjünk változtatni. Ennek szellemében szeretnénk teret és lehetőséget biztosítani néhány olyan kezdeményezés bemutatására, amelyek ötleteket adhatnak, ösztönözhetnek bennünket, vagy akár csatlakozhatunk is hozzájuk. Mert minden pillanat és minden tettünk számít.

#JoinTheCountdown

Countdown is a global ini a ve by TED, to champion and accelerate solu ons to the climate crisis, turning ideas into ac on. The ini a ve’s goal is to iden fy compelling responses, and to ac vate the solu ons by connec ng ci zens directly with our business and poli cal leaders.

Learn more about the ted countdown initiative

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot: