CountDown

EARTH SPEAKR – a Föld hangja

Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely arra buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek. Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek. Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el mi rejlik szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának.

Az egyre gyakoribb éghajlat-politikáról folytatott vitákban elengedhetetlen, hogy a következő generáció hangját hangosan és egyértelműen hallják, hiszen éppen ők élnek majd az általunk formált jövőben. A mű összehozza hangjukat és támogatja mondanivalójukat. Nekünk – felnőtteknek, döntéshozóknak és politikusoknak – pedig meg kell hallgatnunk a gyerekek kreatív üzeneteit és komolyan is kell vennünk ezeket.

– Olafur Eliasson

Az Earth Speakr megálmodója Olafur Eliasson, aki a stúdiója, gyermekei, kreatív partnerei, valamint kutatók és szakértők egycsoportja segítségével hozta létre a projektet. A projektet a Német Szövetségi Külügyminisztérium finanszírozza az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnöksége alkalmából, és a Goethe Intézet együttműködésével valósult meg.

A teljesen ingyenes Earth Speakr egy interaktív weboldalt, ingyenes alkalmazást, prezentációkat és sok mást is magában foglal. A Earth Speakr az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén a világ minden tájáról elérhető. Bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével. A projektben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek– fának, banánhéjnak, égnek vagy utcának –, ezzel szót emelve közvetlen környezetük és a bolygómegvédése érdekében. Kreatív üzeneteik a www.earthspeakr.art oldalon kerülnek megosztásra, amelyet a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban is megnézhetnek.

Olafur Eliasson (sz. 1967) vizuális művész, aki szobrászattal, festészettel, fényképészettel, filmkészítéssel, installációkkal és digitális médiával foglalkozik. Stúdiója Berlinben található.
www.olafureliasson.net
www.soe.tv

Vegyél részt Te is

A gyerekek Earth Speakr-üzeneteket hozhatnak létre, és meghívhatják barátaikat is, hogy még több üzenet szülessen.

A felnőttek böngészhetnek az Earth Speakr-üzenetek között, Loud Speakr-gyűjteményeket készíthetnek, és a tartalmakat másokkal megosztva támogathatják az általuk legfontosabbnak ítélt témákat. A Loud Speakr-tartalmakat magukkal is vihetik, hogy bemutassák, hogyan cselekszenek válaszul a gyerekek felhívásaira.

Az intézmények vagy hálózatok rendezvényeket szervezhetnek, és részvételre biztathatják a gyerekeket. A weboldalon elérhető eszközök segítenek a gyermekek számára vonzó tevékenységek közös létrehozásában az alkotás felfedezéséhez és az Earth Speakr integrálásához a meglévő programokba.

A politikában tevékenykedők úgy segíthetnek, ha meghallgatják a jövő választóinak üzeneteit, és átgondolják, hogyan reagálhatnának legjobban az általuk felvetett kérdésekre.

Készen állsz, hogy meghallgasd a jövő hangját?

Nézd meg Olafur Eliasson videóját, hogy mit mond az Earth Speakr-ről.

Az Earth Speakr alkalmazás itt érhető el: App Store; Google Play Útmutató videónkat itt megnézheted.

EARTH SPEAKR – a Föld hangjaKövesd az Earth Speakr projektet a social media felületeken is:
@ earthspeakr
@studioolafureliasson
Facebook
Twitter
YouTube
www.earthspeakr.art/hu

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot: