CountDown

Action Circles powered by

Cselekedjünk közösen egy fenntarthatóbb világért

Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek arra várni, hogy majd valaki más lépjen először? Hiszel benne, hogy az egyéneknek és csoportoknak is szerepe lehet világunk globális problémáinak megoldásában?

A TEDxDanubia Action Circle-ök azt vállalják, hogy aktívan tesznek a klímahelyzet javításáért.

Ha esetleg még nem tetted volna, indíts Te is Action Circle-t, vagy mutasd meg itt is a meglévő kezdeményezésedet! Tűzz ki egy konkrét célt, hogy közvetlen környezetünkben pozitív változást érjünk el, mi pedig segítünk a célok elérésében és ezek kommunikálásában!

Az Action Circle programnak 2 része van:

I. Az egyik programban egyéni jelentkezőket várunk, ehhez egy külön online platformot osztunk meg Veletek hamarosan.

II. A program másik része a közösségeknek, meglévő vagy akár újonnan indítandó kezdeményezéseknek szól. Néhány fős szerveződés keretében célotok lehet a hozzátok közel eső park fáinak védelme, kerületi kollektív szemétszedés, szemléletformálási akciók egyetemeteken, saját vállalkozásotokban, vagy akár céges szintű elköteleződés és szerepvállalás, esetleg egy regionális zászlós kezdeményezés – a cél egy:

FOGJUNK ÖSSZE, CSELEKEDJÜNK MOST, hogy gyermekeinket is szép, zöld, egészséges és boldog jövő várja!

MI EZ?

Az Action Circle-ök olyan meglevő vagy újonnan alakuló körök, amelyek közösségünk klímaváltozással kapcsolatos elköteleződésének motorjai. (1) Konkrét cselekedetet és célt vállalnak fel és visznek véghez, (2) segítenek közösségformáló programjaink népszerűsítésében, és (3) érdemi visszajelzéseik révén társalkotóként részt vesznek a 2021. évi TEDxDanubia Countdown esemény kialakításában.

A már működő civil szervezetek, helyi illletve egyéni kezdeményezések mellett várjuk azokat is, akik most szeretnének valamit tenni a kílmáért. Azokat a jelentkezőket, akik tudják, hogy tenni szeretnének, de nincs ötletük, szívesen becsatornázzuk a már működő szervezetekhez, azokat pedig akik konkrét ötlettel jelentkeznek, igyekszünk lehetőségeinkhez képest támogatni.

KIKNEK SZÓL?

A résztvevőkben közös, hogy egyetértenek az alapelveinkkel: hogy teszünk-e valamit a fenntartható fejlődésért, fellépünk-e a klímaváltozás megfékezéséért, az immár nem egy lehetséges opció, hanem a legfontosabb tevékenységeink egyike kell, hogy legyen. Az Action Circle tagjai nemcsak hogy tudják, hogy a klímaváltozás mindannyiunk felelőssége, és mindannyiunk közreműködésére szükség van, de hajlandóak a cselekvésre is. Az ijesztgetés helyett a megoldásokat keresik. Önállóan képesek dolgozni, és megosztják a kihívásokat, kérdéseket, eredményeket!

Miért jó részt venni az Action Circle-ökben?

 • Az Action Circle-ök kezdeményezései publicitást kapnak!
 • A 2021-es TEDxDanubia Countdown klíma rendezvény társalkotóivá válnak.
 • A legjobbak lehetőséget kapnak, hogy a színpadon is bemutassák, hogy mit is csinálnak, és természetesen ehhez megfelelő felkészülési segítség is jár!
 • Az Action Circle-ök vezetői ingyenesen részt vehetnek a TEDxDanubia
 • Countdown 2021-es eseményén, a körök további tagjai pedig előnyt élveznek a jelentkezés során, és kedvezményesen válthatnak belépőt.

Mit csinálnak az Action Circle-ök?

 • A reduce/reuse/recycle szemüvegen keresztül átgondolják, hogy saját környezetükben / élethelyzetükben mit tudnának tenni a klímaváltozás ellen, és konkrét lépéseket tesznek annak megvalósítása érdekében, legyen az helyi akció, vagy globális szemléletformálás!  A lépéseket, eredményeket és a tapasztalatokat megosztják egymással.
 • Részt veszenk egy ún. “Code of Conduct” elkészítésében véleményeikkel, javaslataikkal, mely a 2021-es TEDxDanubia Countdown eseményig készül el!
 • Segítenek a 2021-es konferencia megtervezésében, és a legjobb körök a színpadon be is mutatkoznak.

Mi az eredménye?

Megsokszorozódik a TED Countdown és más klímavédelmi szerveződések erőfeszítései, sőt, helyi sajátosságok szerint értelmezhetővé válnak a klímakihívás kérdései és megoldási lehetőségei.

Konkrét programok valósulnak meg, vagy indulnak el, amelyek pozitív módon hatnak a klíma változásra.

A program révén kidolgozásra kerül a reduce/reuse/recycle toolkit, mely társadalmi szinten segítséget nyújt a megvalósításban.

A körök vezetői részt vesznek a tavaszi rendezvényen, és néhány képviselő a színpadon is bemutatkozhat, beszámolva arról, hogy mi minden történt az Action Circle-ökben.

Action Circles találkozók

 1. ASAP: Ha érdeklődsz, jelentkezz most!
 2. Január második felében kötetlen beszélgetésre várunk, ahol megismerkedünk egymással és a program további részleteivel.
 3. Februás és április között a tervek szerint 3-4 alkalommal találkozunk személyesen vagy az online térben annak érdekében, hogy segítsük egymás erőfeszítéseit, valamint jó példákkal, ötletekkel, iránymutatásokkal segítsük a csoportok munkáját!

   Az Action Circles szakmai partnere az MVM

   A program szakértője: Szabari Dóra, az MVM Termék- és szolgáltatásfejlesztési osztályának vezetője

  A program háziasszonya

  Nagy Réka 'Ökoanyu'
  Szerkesztő-újságíró. Rendszeresen publikál online és nyomtatott lapokban (Nők Lapja, Nők Lapja Egészség, Kismama magazin). Ökoanyu címmel hét évvel ezelőtt indult a környezetvédelemre és fenntarthatóságra érzékenyítő rovata a Nők Lapjában. Öt könyvet írt, melyek szintén fenntarthatósági kérdésekkel foglalkoznak, egyben az otthon is kivitelehezhető megoldásokat helyezik fókuszba. 2018-ben és 2019-ben is elnyerte a Telekom Fenntarthatósági Sajtódíját.

  Ha a jelentkezéssel kapcsolatban kérdésed merülne fel, írj nekünk az info@tedxdanubiacountdown.hu e-mail címre.

Jelentkezem

Ha csatlakoznál Action Circles programunkhoz, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Kérdőív

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot: